Wednesday 14 August 2013

Resipi Burasak@Buras serta Ayam Masak Likuk dan Rendang Daging Kurma

Assalamulaikum.... masih dalam mood beraya ke kawan2??? heheheheh... meh faiz nak tempek resipi untuk rujukan masa hadapan....  :)



Burasak nie dapat resepi dari Ibu Mertua.... sedap sgt.. cubalah....


Burasak@Buras

Burasak@Buras
500 gram beras / 4 pot
1 liter santan
secubit garam
daun pisang secukupnya

1. Masak nasi mcm masak nasi lemak
2. Setelah masak, sejukkan dan masukkan dalam daun pisang, lipat mcm lepat lepat pisang.
3. Ikat 3 keping jadikan satu.
4. Rebus selama 4 jam atau lebih

cara ikat burasak



 Ayam Likuk

Ayam Likuk
1 ekor ayam
sedikit asam jawa (5 biji mata)
1 biji kelapa (untuk kerisik dan 1 liter santan pekat)
3 ibu jari halia (2 ibu jari parut kasar) **
3 batang serai (1 batang dititik) **
1 biji bawang besar **
5 biji bawang kecil **
4 ulas bawang putih **
3 ibu jari lengkuas (diparut) **
kerisik 2 genggam kelapa
1 sudu besar serbuk kunyit
2 stok ayam
garam secukup rasa
gula secukup rasa


**blend bahan bertanda

1. Perap ayam dengan sedikit asam jawa, biarkan dengan biji sekali (perap selama 10 minit)
2. tumis bahan blend dan parutan halia serta lengkuas
3. setelah tumisan pecah minyak/ garing, masukkan kerisik dan serai, kacau sebentar dan masukkan ayam.
4. masak sebentar smpai air ayam keluar, masukkan sedikit air, perasakan dengan garam dan gula serta stok ayam,
kacau sebentar, masukkan santan kelapa, masak sehingga kering. :)



dan resepi terakhir adalah dari Nenek sebelah Abah, (feberet Abah... :) )

Daging Rendang Hijau Kurma

daging lembu 2 kg dihiris tipis
1 biji kelapa (untuk kerisik dan 1 liter santan pekat)
rempah kurma 2 peket kecil (1 peket diperapkan pada daging)
ketumbar 3 sudu besar **
jintan  2 sudu besar **
halia  1 ibu jari **
bawang putih 4 ulas **
bwg merah 6 ulas **
serai 3 batang (1 batang titik) **
kunyit ckit 1 jari kelingking **
kerisik 2 genggam kelapa
lada kecik hijau 20 biji **
daun kunyit 2 lembar (hiris tipis)
daun limau purut 1 helai patah dua sahaja
gula merah 2 sudu besar
garam secukup rasa
gula secukup rasa


** blend bahan bertanda

1. perapkan hirisan daging (1 hari lagi elok)
2. buat kerisik
3. tumis bahan yg telah diblend hingga garing, masukkan serai
4. masukkan daging, masak sehingga kering
5. masukkan kerisik dan perasakan
6. masukkan santan kelapa
7. masukkan daun kunyit dan daun limau purut
masak hingga kering. lauk pedas n sedap.. rasa mcm lauk kurma



nota kaki : Ya Allah... permudahkanla segala urusanku didalam menjalankan tanggugjawab sebagai hambaMu......
Photobucket

THE BEGUN : KISAH CINTA KAMI
Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers
FIRST STEP : LANGKAH PERTAMA
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
SECOND STEP : MENUJU BAHAGIA
Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Template by:

Free Blog Templates