Saturday, 3 December 2011

MAJLIS PERTUNANGAN POSTPONE LAGI??? :'( (BAIK BATALKKAN JEW TERUS..)

Assalamualaikum kepada semua pembaca blog picisan faiz.... sebelum nie faiz dah minta maaf kan kat entry nie..... tapi kali nie faiz nak minta maaf sekali lagi..... MAAFKAN FAIZ YE......

Akhirnye faiz telah dapat kekuatan untuk menceritakan kisah yang telah berlaku.... kisah yang telah menyebabkan faiz bersedih hampir seminggu.. hampir setiap malam faiz menangis.... g keje faiz masih boleh tersenyum.. tapi dalam hati dan perasaan nie hanyer Allah yang tahu.......

Untuk pengetahuan mereka yang membaca dan mengikuti persiapan pertunangan faiz.... majlis yang dirancang telah pun di POSTPONE sekali lagi.... postpone kepada satu tarikh yang faiz sendri tidak pasti..... tarikh yang hanyer diketahui oleh FAMILY DARI KEDUA BELAH PIHAK.....

Dulu dalam enrty nie faiz ader remindkan my mucuk supaya ajak family datang uma... berbincang pasal majlis pertunangan kami..... dan akhirnyer perbincangan berjalan pada tarikh keramat 20.11.2011......(masa hari nie faiz x lalu nak makan.. sebab berdebar-debar nak tahu kep perbincangan....)

Malam sebelumnya Ibunda tercinta ada call faiz.... she said

"Mama n abah dah bincang.... kami dah amik keputusan yang terbaik ntuk kakak(Faiz) n Mutorif(My Mucuk)... esok pagi family Mutorif nak datang..... kami akan berbincang.... keputusan kami anak-anak kena terima.... kami akan buat kep yang terbaik untuk anak-anak kami.... kami x nak anak-anak kami susah...."(kerana ape yang mama cakap nei la... faiz berdebar-debar...... tido x lena... xde selera makan......untuk makluman.. abah bukan suka pun kat Mutorif... sbb dia keje kilang.. kata abah xde mase depan....)

So pada hari kejadian.... mereka berbincang.... ABAH,MAMA,PAKCIK ALI(abah my mucuk)&MAKCIK JANNAH(mama my mucuk).... perbincangan mereka mengambil masa yang lama(pada faiz.....sbb x sedap hati la katakan)...... Faiz siap pesan lagi kat My Mucuk....

"Abang, ape2 berlaku, awak kena cerita kat saya semua sekali..... saya x nak awak simpan2.... saya nak awak janji ngan saya.... walau ape pun terjadi.... klu x saya x nak jumpa awak lagi"(dengan nada mengugut)

n then he replied

"Baik sayang.... abang janji k...abang akan telus dalam menceritakan ape yang berlaku semasa perbincangan "




Family My Mucuk sampai kat uma around 11.00am....... masa 2 mama dah siap masak pun..... Faiz lak kat putrajaya... x henti2 msg ngan My Mucuk... bertanya status yang tengah berlaku.. sampai akhirnyer My Mucuk marah.... n reply msg....

"AWAK BOLEH SABAR X????? BIAR LA FAMILY KITA BINCANG DULU."

Bila kena jew mcm 2, Faiz terus la merajuk.... dalam merajuk 2, Faiz g masak.... msg Nadia... ajak mkn kat uma.... nak hilangkan tekanan... mesti Faiz akan masak.. :)


Dengan sabar Faiz menunggu... sampaila Faiz tengok jam dah pukul 2ptg.... ish ape yang lama sangat diaorg bincangkan nie????? Musykil....... berdebar..... nervous.... smua ade la.... smua buat x kena... ish......


Around  4pm... Faiz call mama..... (she didn't pickup the phone....) ape lagi... trus dial no abah lah... n worst is....HE DIDN'T PICKUP THE PHONE EITHER.........adoi... ape plak nie......

trus call My Mucuk......(x nak angkat jugak la wei.... geram dah nie...)tapi he send msg after... ("Abang on the way balik... T sampai uma abg citer k")

ish... ape nak tunggu smpai uma.....me replied back
"Kenapa nak tunggu sampai uma.. citer jew x bleh kew???? Msg jew pun.. mudah kan...."(x sabarkan cik Faiz)sape yang bleh sabar..... perbincangan amik masa lama.....mcm serius jew....

Mucuk replied
"Sabar la.. jup lagi sampai uma abg citer k....."

Me x puas hati......
"Citer jew la... sikit pun jadi la.... PLIZ....."

Mucuk replied
"Ish.....awk nie knp....."

Me "Just nak taw jew.... x selera mkn nie.... x mkn pun dari pagi taw.....huhuhuhu"

Mucuk "G makan sana.....jup lagi saya cerita la... sabar sikit bleh kan...."

Me "Citer dulu.. baru saya makan"

Mucuk "Ok... pas nie janji g makan.."

Me "Janji"

Mucuk
" Perbincangan berjalan ngan lancar.... abg n family hormat keputusan family syg..... nie keputusan yang terbaik..... kita kena ikut k syg.... walaupun mgkin akan ade hati yang terluka...."

gulp..... faiz telan air liur bila bace...... SAPE YG AKAN TERLUKA?????? ADOI.... KEP TERBAIK APENYER KLU ADER YANG TERLUKA.....




Me replied....." Ape keputusannyer????? Sape yang akan terluka.....tolong bgtau detail bleh x????"

Mucuk relied "Awak g makan dulu... t smpai uma sy call awak... k"

Me " X NAK... NAK AWK CITER DULU!!!!!"

Mucuk " Awak nie dah kenapa NOORFAIZAH???? X nak dengar cakap sy ???? Saya suh awak mkn dulukan....sampai uma sy cerita... bawak bersabar boleh x???"

bila dah guna nama penuh mcm 2.... Faiz faham dah.... My Mucuk marah... so me on jew... trus replied
"OK.... syg mkn..... janji sampai uma trus citer ok...."

tiada balasan..... Faiz assume as ok.. mgkin My Mucuk masih marah ngan perangai Faiz tadi....padan muka ko Faiz



So as promise.. sampai jew uma.... My Mucuk call.... Hati faiz berdebar.....
Faiz citer isi jew ea... panjang sgt perbualan hari 2.....
"Sayang..... Alhamdulillah..... semua berjalan ngan lancar.... abang bersyukur sayang.... abang hormat cara ayah awak..... dan keputusan yang mereka ambil(Org tua kedua belah pihak) adalah yang terbaik.... Majlis tunang kita postpone lagi.... Ayah awak suh kita kukuhkan kewangan n kehidupan kita.... bila kita dah betul2 kukuh.... kita akan ditunangkan... lepas seminggu kita terus nikah.....mereka x nak kita tunang sampai setahun or more than that... klu nak tunang paling lama pun seminggu..... ataupun hari nie kita tunang.. esk kita terus nikah & sanding..... abg rase... kita cuba wat akhir tahun depan... klu x pun awal tahun 2013.... ataw klu nak lagi ok... kita wat akhir tahun 2013... n abah awak pun dah cakap kat abg.... nak abg cari keje tetap dulu.. klu bleh dekat ngan awak.... baru la kita pikir pasal nak berumahtangga nie.....abg terima keputusan 2 sayang....N abah awak tambah lagi... dia dah restu hubungan kita... n abah x kan halang lagi abg nak jumpa awak... Alhamdulillah..... abah awk siap cakap lagi"ANAK AKU,YG AKU TAU HANYE KAWAN NGAN KO JEW MUTORIF... KO JAGE LA HUB KORANG NIE BAIK2.....JANGAN SAMPAI KO SAKITKAN HATI DIA....""

Me.. terdiam x terkata.. nie rupanyer keputusan yang baik....... air mata mengalir tanpa Faiz sedari.... sbb persiapan dah hampir 70%..... hantaran dah siap beli... tinggal nak deko....baju... dah hantar kat tailor.... dah banyak berhabis duit.. cincin dah beli.... ISH..........

Mucuk tambah lagi " Mama sayang siap pesan lagi kat abg.. suh abg bgtaw syg... sbb mama tau klu mama yg bgtaw... mesti syg marah.. mesti syg x blh terima.... mama suh abg pujuk syg....."

yeah right..... mmg AKU X BOLEH TERIMA OK.......

but hari nie..... sewaktu Faiz wat enty nie... FAIZ DAH BOLEH TERIMA.....MMG BETUL INI KEPUTUSAN TERBAIK.....ALHAMDULILLAH....TERIMA KASIH IBUNDA DAN AYAHANDA TERCINTA....

So... selepas aper yang terjadi.... faiz secara perlahan-lahan cuba menerima hakikat....
dan tindakan yang perlu faiz ambil
1. Call tailor... cakap majlis postpone, so baju x jadi buat.
2. Call vendor kek, nak batalkan tempahan kek hantaran
3. Call kawan yang tolong ntuk photog... cakap x jadi.....
4. Call sepupu yang tlg amik tempahan cis tart ntuk goodie bag, cakap x jadi.... majlis postpone(nasib baik blum tempah cis tart 2....)
5. Cokelat Cadbury GOLD yang banyak untuk dimakan.. hehehehehehehe

smua kat atas dah setel....

so skung nie.. tiada lg counting...... nanti dah tetap tarikh pun mgkin x de..... cuma FAIZ stilll B2B..... persiapan lak akan berubah kepada persiapan perkahwinan.....

banyak projek yg kena buat nie... sbb kali nie plan... majlis lambat lagi kan... nak DIY....muahahahahaha.... nak jadi RATU DIY.... :) mcm this lovely bride...NANA.... INTAN heeeeee ader hatikan.....


huuuu.... panjang kan entry...... next etry cerita gembira lak.. :)

**faiz ader adopt anak kucing.. COMEL2... GERAM.... MCM NAK BAWA TIDO....t faiz upload pic

Photobucket

9 comments:

Alang Atie said...

Salam Faiz..takpe lah..kita lapang dada..maybe tu yang terbaik utk Faiz dari parents Faiz..they know better even Allah know best..Doa banyak2 moga urusan di permudahkan..

~ NANA ~ said...

it's ok dear...yakin je dgn keputusan parents k...mmg ada baiknye & diorang lbh tahu pasal anak dia :)

btw i hari tu pon tunang x lama & tak hebohkn kat org...for me lg elok xyah tunang lama2 then trus nikah je :)

Epa Zarifa said...

yup, xpela...igt mungkin ada hikmah disebaliknye kan? kita rancang2 tap Tuhan yg tentukan. Allah sahaja yg tahu jalan terbaik buat setiap hamba. igt banyak2 berdoa. Insyallah mestikan dipermudahkan.

yg penting restu ibubapa tu. kita nak kawen bukan utk diri kita, tapi utk famili kita dan pasangan.

Elyn said...

sabar ye faiz..benda yg berlaku ni buat kite jd lg matang..x sume yg kite rancang akan smooth..doakan yg terbaik aje ye :)

pasal baju faiz tu akak ok aje, dunt worry k.. :)

FarEast said...

Alang : Wassalm....btul ape kata Alang 2...Alhamdulillah... faiz dah boleh terima ape yang terjadi....

Nana : yup, skung nie faiz dah yakin ngan kep parents...mmg mereka wat yang terbaik ntuk anak2 mereka...

Epa : thanks Epa, Alhamdulillah.... mg setiap ape yg berlaku ader hikmahnyer.....

Kak Elyn : terima kasih sebab memahami.... heee.... :) ngah cari idea nak join GA akak nie .... :)

Pink Lavender said...

disebalik setiap dugaan ada hikmahnye yg tuhan akan bagi kat kite...

aku lebih suke komen kat blog dpd ckp dpn ko.bolehx cenggitu???hahahah
sengal kan???

anyway enjoy ur life masa masih bujang
sbb bl dah kawen, ada sesuatu yg jatuh atas kepala, atas bahu kite iaitu TANGGUNGJAWAB sbg isteri

kawen mmg seronok...tp tggjwb sbg isteri tuh.xmampu utk diterjemahkan.hahahaa...

aku bg nasehat mcm dah kawen 20tahun kan??haru2...

ni lg bercita2 nak anak 1team bola..ahaks!!!

makneng dah melalut okkay

cik nora saniey said...

hai faiz..pk positif yer..btw bf awk 2 cam bf sy.'awl bleh sabar x' ayat ni sntiasa kua dr mlot die..hehhe..
wahh tunang smgu je?bestnyer...

FarEast said...

mak neng : erm..... ko nak anak satu team bole kew???? hehehehehehe.....
(thanks nasihat ko....aku beruntung ader kawan2 serta org2 sekeliling yang sentiasa ada untuk aku....)

cik nora : yup... now try to be more positif.....
(erk same eak????) mesti kita pun lebih kureng gak....slalu terawal kedepan n nak sesuatu berjalan dengan cepat.. suka straight t the point... n nak taw result terus.... x nak org 2 criter panjang2.... heeeee.... n suka wat preparation awal....

Cik Nina said...

Salam dear :) SOri, i baru baca kisah faiz ni. Lps nina bertunang hari tu, jarnag bukak blog. Btw, bagi nina perancangan family faiz tu sangat2 bagus. Lagipun setahun tak lama pun. Pejam celik, pejam celik tak lama lagi sampai la hari nikah. Faiz jgn sedih2 lg k. Semua yg berlaku ni membuatkan faiz lebih matang utk berfikir. Now, just continue for wed preps :) Good luck dear :)

THE BEGUN : KISAH CINTA KAMI
Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers
FIRST STEP : LANGKAH PERTAMA
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
SECOND STEP : MENUJU BAHAGIA
Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Template by:

Free Blog Templates